Skovård

Här kommer lite tips från oss om hur man vårdar skorna så att de håller längre. Tänk på att nya skor och stövlar bara är grundpreparerade och inte har tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. För att dina skor och stövlar skall behålla sin lyster och karaktär bör de rengöras, fräschas upp och skyddas mot ruskväder, samt impregneras regelbundet.

Rengöring

Håll skorna rena det är det viktigaste. En fuktig trasa eller rengöringsborste går bra. Till skor av mocka och nubuck används en mockaborste, rengöringsduk eller en slipkloss.
Skinn - Börja med att rengöra skon eller stöveln, ta bort alla fläckar, damm, grus och lera med en borste. Blanka skinnskor/stövlar är de vanligaste och de mest hållbara. De har en blank och jämn färgyta och är lätta att sköta om.
Oljeimpregnerade skinn och mockaskor/stövlar har en fet yta som klarar av regn, slask och snö. De är de skor/stövlar som är bäst anpassade för höst- och vinterbruk.

Mocka framställs genom behandling av baksidan av ett skinn. Mockaskorna/ stövlarna är ömtåligast och behöver impregneras mot regn och rusk innan de används.

Skor i syntet och lackskor bör inte impregneras, det kan förstöra materialet. När skorna är rena är det dags för skopolish eller skokräm som borstas in med en skoborste eller trasa.

Att spara på skovård är att slösa på skor. När ytskiktet på ovanlädret är slitet suger skorna lätt upp vatten. Vått läder slits mycket fortare är torrt och är dessutom kallt för fötterna. En välputsad sko slår ifrån sig vatten och håller längre.

När skorna/stövlarna är rengjorda, putsa dem då med skopolish eller skokräm. Skopolish är det man brukar kalla skokräm på burk. Använd en trasa och arbeta in skokrämen i skinnet. Borsta därefter med en mjuk borste, gärna en hästhårs-borste. Skokräm på tub med inbyggd påstrykare är en enklare variant.

Några råd på vägen

Putsa dina skor och stövlar regelbundet så håller de längre.
Se till att skokräm och eventuell impregnering tränger in i sömmar och under kanter.
När skorna blivit våta låt dem då självtorka, gärna med skoblock eller papper i. Skorna ska torka i vanlig rumstemperatur och inte i närheten av element. Värmen från element och torkskåp kan förstöra skinnet så att det spricker.

Skydda gärna skorna med en iläggssula som du tar ut och luftar regelbundet. Ta aldrig stöd med den andra foten mot hälen när du tar av dig skon/stöveln. Använd ett skohorn så spar du hälkapporna längre.

Skoblock gör att skorna håller formen när de inte används.

Skor mår bra av att få vila varannan dag. Då hinner de torka ut och blir behagligare att använda samtidigt som de håller längre.